Индикативно в Плана за възстановяване и развитие здравеопазването трябваше да заема

...
Индикативно в Плана за възстановяване и развитие здравеопазването трябваше да заема
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: В Плана за възстановяване здравеопазването трябваше да заема 20%, а реално получи под 6%. |

Индикативно в Плана за възобновяване и развиване опазването на здравето трябваше да заема 20%, а действително заема под 6%. Недофинансирането се демонстрира и в този лостов инструмент, разяснява по Нова телевизия доктор Александър Симидчиев от гражданската квота на Демократична България.

По думите му Планът за възобновяване и развиване е за възобновяване от рецесията, която е здравна в главната си част. Когато имаме толкоз тежки проблеми в опазването на здравето, а си решаваме други около него, няма по какъв начин опазването на здравето да изплува, безапелационен бе той.

Според доктор Симидчиев политиката се намесва прекалено много в контрола на пандемията .

" Необходими са ясни цели с отчетност дали се следват. Трябва да имаме безапелационен и пореден проект, който обаче да се извършва ", изясни депутатът от Демократична България. По думите му финансирането би трябвало да бъде върху предпочитани области с огромна възвръщаемост.

" Клиничните пътеки са сбъркан метод на финансиране, тъй като съгласно тях пари се дават за диагноза, което значи, че лечебните заведения би трябвало да имат съответна диагноза. Затова би трябвало да има диагностично-свързани групи ", акцентира доктор Симидчиев.

Проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия от своя страна счита, че новият здравен министър би трябвало самичък да подбере екипа си, не да му го подберат. А тогава самичък да поеме цялата отговорност за проблемите в опазването на здравето.

" Независимо от героизма на медицинските експерти, здравната система е разнебитена и е невероятно да поеме натоварването. Нужно е да се реконструира ", показа той.

" В момента здравната система финансира на исторически принцип, защото лечебните заведения нямат оборот, тъй като хората бягат от тях заради COVID болните. ГЕРБ взе решение 85% от финансите се дават за едно лечебно заведение ", разяснява проф. Михайлов.

Той акцентира, че здравните системи са значими колкото банковите. Според него в този момент огромната задача е да се преформатира здравната система.

Според доктор Симидчиев решенията не могат да бъдат от през днешния ден за на следващия ден. Кадровото застраховане на бранша и финансирането би трябвало да са предпочитани. Друг приоритет би трябвало да е електронизацията на системата, акцентира той.

В умозаключение проф. Михайлов предвижда, че след международната коронавирус рецесия опазването на здравето в целия свят ще се трансформира в голям политически лост , по тази причина е належащо надпартиен консенсус за промени в бранша.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР